vrijdag 2 juni 2017

Biblicisme


Deze week schreef Peter Enns een interessant blogje over “biblicisme”. Wat is biblicisme? Peter Enns schrijft:
“Biblicism is the tendency to appeal to individual biblical verses, or collections of (apparently) uniform verses from various parts of the Bible, to give the appearance of clear, authoritative, and final resolutions to what are in fact complex interpretive and theological issues generated by the fact that we have a complex and diverse Bible. “

Wat is biblicisme?

Met andere woorden, biblicisme is dat je aan de vaak letterlijke uitleg van een individueel bijbelvers of meerdere Bijbelverzen vanuit allerlei delen van de Bijbel een bepaalde mening tot enige en juiste schriftuitleg verklaart zonder rekening te houden met de complexiteit en diversiteit van de Bijbel. Je neemt één of enkele teksten als bewijs dat je theologische positie de juiste is. Ik zocht even de Nederlandse definitie op en vond deze lekker korte zin: biblicisme is de theologische stroming die de teksten uit de Bijbel zeer letterlijk opvat. Je kent het vast wel. Je schrijft een blog of zet een stukje op Facebook en iemand antwoord met één bijbeltekst om te bewijzen dat je ongelijk hebt……Dat dus!

Interpretatie van Bijbelteksten

Peter Enns geeft in zijn blogje vier punten waardoor je op een diepere manier naar Bijbelverzen gaat kijken en die nodig zijn als we over de betekenis van een tekst willen praten:
  1. De directe literaire/ theologische context van een tekst.
  2. De plaats in de context van het grotere verhaal, dat de Bijbel vertelt (de canonieke context.) 
  3. De theologische verschillen, variëteit en veranderingen die we door de bijbel heen tegenkomen.
  4. De geschiedkundige context van waaruit de Bijbelse gedachten ontspringen.
Deze vier punten zijn onderling verbonden en hebben een wisselwerking op elkaar. En om een Bijbeltekst echt te kunnen begrijpen en uitleggen, kun je niet om deze punten heen.


God voor je karretje spannen

We gebruiken biblicisme graag om druk uit te oefenen op anderen en te laten zien dat God achter onze ideeën staat. Het ontslaat ons van de verantwoordelijkheid om eens goed met de tekst te worstelen om uit te vinden wat er echt werkelijk bedoeld zou worden. Daarbij doen we te kort aan de bijbel als we het als stap-voor-stap handleiding of telefoonboek gaan lezen.
Want wat is de Bijbel volgens Enns: 
“a complex, diverse, intermingling of wise reflections on life with God, written by the faithful for the faithful.”
(een complexe, diverse mengeling van wijze reflecties op het leven met God, geschreven door gelovige mensen voor gelovige mensen.)

Biblicisme is niet Bijbels, aldus de slotconclusie van Enns.

Wanneer gebruiken we biblicisme?

Ik wil Enns hoofdpunten nog even toelichten met een paar thema’s waarbij erg graag biblicisme gebruikt wordt. Allereerst denk ik aan die paar bijbelteksten die volgens sommigen gaan over homoseksualiteit. Men smijt met een aantal bijbelteksten zonder enige context, waaruit men concludeert dat homoseksuele uitingen zondig zijn. Andere onderwerpen zijn bijvoorbeeld de positie van de vrouw, tienden geven, generatievloeken en het “zaaien van geld” om zegen te ontvangen. Ken je er nog een paar? Vul gerust aan!


Reageren? Misschien kun je iets zeggen over de volgende vragen:
-Wat is de Bijbel volgens jou?
-Ben je het er mee eens dat biblicisme niet Bijbels is?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Verzoening: daad en intentie -Michael Hardin

Ongeveer een maand geleden toen ik uitlegde hoe God zonde vergeeft, bedacht ik me dat één van de sleutels om dit te begrijpen Lucas 23:34...